Kronometre Nedir
Kronometre, veya süreölçer, çeşitli amaçlar doğrultusunda, aktif edildiği andan, devre dışı bırakıldığı ana kadar geçen zamanı hassas biçimde hesaplayan, süre ölçmeye yarayan sayaçtır. Kronometrelere birçok yerde rastlamak mümkündür; örneğin, stadyumlardaki skorbordlarda oynanmakta olan müsabakadaki oynanmış süre kronometre ile gösterilir, futbol maçlarını yöneten hakemler kronometrelere sahiptir, dalgıçlar da genellikle dalış sırasında bir düğmeye basıp durdukları, mekanik kronometreleri kullanırlar.
Kronmetrenin icadı
Kronometreler ilk olarak 1700’lü yıllarda, İngiltere’de denizcilik için geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan kronometrelerden farklı olarak, bu kronometreler gemilerin dünya üzerindeki konumlarını doğru biçimde bulabilmek amacı ile geliştirilmiştir. Marangoz bir İngiliz olan John Harrison tarafından geliştirilmiş bu kronometreler, denizlerdeki boylam problemi olarak bilinen sorunu çözmüş, gemilerin doğu batı yönündeki tam konumunu hesaplamaya yaramıştır. Bu kronometrelerde, saati, dakikayı, saniyeyi ve geçen gün sayısını gösteren ibreler bulunmaktadır. Sıcaklık, basınç veya nemden etkilenmeyen bu kronometreler, hareket halindeki gemilerin konumunun hesaplanmasında çok düşük bir hata oranı ile çalışmış, İngilizlerin gözünde John Harrison’u yaşamış en önemli İngilizlerden birisi olarak tanınmasını sağlamıştır.
Kronometre Nasıl Çalışır
Mekanik kronometrelerde, genellikle iki buton bulunmaktadır. Üstte bulunan buton, kronometreyi başlatmak ve durdurmak amacı ile kullanılır. Bu butona ilk olarak basıldığında kronometre sayacı başlar, tekrar basılması durumunda, kronometre çalışmayı durur ve ilk basılan zamandan ikinci defa basılan zamana kadar geçen zamanı gösterir. Diğer buton ise, kronometreyi sıfırlamak, ve geçen süreyi resetlemek için kullanılır. Ayrıca bu buton, tur zamanlarını kaydetmek için de kullanılmaktadır. Eğer bu butona kronometre çalışırken basılırsa, kronometre geçen süreyi gösterir, sonrasında sıfırlanır, ve tekrar çalışmaya başlar.
Kronometre Nerelerde Kullanılır
Kronometreler, her ne kadar süre ölçmek için çok ideal olsalar da, insanlar, süreölçeri kullandıkları her seferde, butona basma ve durdurma boyunca, 200 milisaniyeye yakın bir hata yapmaktadırlar. Bu yüzden de genellikle ölçümler hatalı olmakta, tam doğru olamamaktadır. Bu durum, araştırmacıları, yaptıkları deneylerdeki hata payını düşürmek için, insan hatasının dahil edildiği, kronometre süresinin farklı biçimde hesaplandığı çeşitli formüller geliştirmeye zorlamıştır.
21. yüzyılda kronometrelere ulaşmak kolay olmuştur. Birçok saatin kronometre desteği bulunmaktadır. Ayrıca, hem Android, hem de IOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar, kendi içlerinde kronometre uygulamalarını kullanıcılarına sunmaktadırlar. Ayrıca internette de Online Kronometre gibi birçok site, kronometreleri kolay ulaşılabilir hale getirmektedir.
Not: Kronometre yazısı stopwatch.onlinealarmkur.com’un sahibi Burak Özdemir tarafından kaleme alındı:
2 Comments
Çok güzel bir makale olmuş teşekkür ederim kronometre hakkındaki bilgiler için…
Çok güzel bir makale olmuş teşekkür ederim kronometre hakkındaki bilgiler için…