Sorunlu bireyleri biz ortaya çıkartıyoruz
Sorunlu birey nedir? Sorunlu birey uyumsuz,anlayışsız,bencil,paylaşımcı olmayan bireydir.Fakat şunu unutmamak lazım;kimse doğuştan sorunlu olmaz. İçinde bulunulan şartlar,etrafta bulunan insanlar,geçmişte yaşananlar ve daha bir çok etken sayılabilir. Aslına bakarsak her insan bir kitaptır. Sadece okumayı bilmek gerekir.Okuyabildiğiniz her birey sorun olmaktan çıkar.
Birey eğitimi
Kimdir okunabilen birey; anlaşılan,tanınan,davranışları anlamlandırılabilen bireydir. Günümüz itibariyle bu kişilerin sayısı oldukça azaldı. Çünkü herkes kendi işine bakıyor sadece kendiyle ve en yakınındaki kisiler ile meşgul. Başkasına yetmiyor yetemiyor.Bireyler özelliklerini çocukluktan itibaren kazanmaya başlar. Ve bu ilk ailede başlar.
Çocuklarımızı başka çocuklarla kıyaslamayalım
Aile ilişkileri oldukça önemlidir. Ailesinde şiddet olan şiddet gören çocuk büyüdükçe şiddete eğimli olur. Ailesiyle bir şeyleri paylaşamayan çocuk içine kapanık olur. Başarısı ödüllendirilmeyen çocuk başarısızlığı da normal bulur. Başka çocuklar ile kıyaslanan çocuk kendini eksik bulur ve kendinden başarılı bulunan herkese kinlenir.Dolayısıyla paylaşımcı olmayan bencil bir çocuk olur.
Fakat insan davranışlarını sadece çocukluğa bağlamak yanlış olur. Kendini eksik gören her birey kısaca sorunlu olur. Bir iş yeri düşünün sürekli dışlandığını düşünen biri normal olarak içine kapanık olur. Sürekli her yaptığı yanlış gibi yansıtılan bireyler işten soğur. Yanlış yaptın,eksik yaptın,bilmiyorsun, anlamıyorsun, sen bırak,sen elleme,yada yaptıktan sonra birileri kontrol etsin demek sen yetersizsin demektir. Bunu yaşayan hiçbir birey basarili olamaz. Çünkü sürekli işinin başkası tarafından kontrol edildiğini,birilerinin sürekli kendinden önce geldiğini düşünen hiç kimse hiçbir şey için çaba göstermez.Çünkü zaten etkisiz eleman çünkü ne yaparsa yapsın sürekli önüne geçenler var.Dolayısıyla çabaya da gerek yok. Döngü zaten öyle devam edecek.
Eğitimin önemi
Bir birey düşünün; iş öğrettikleri sonradan işini kontrol etsin. Kendi hep geri planda dursun. Bu kisi işi düzgün yapmak için çabalayabilir mi? Tabi ki hayır. Aynı ortamda bulunduğu birileri ile mutlaka yakın olmak zorundadır. Çünkü paylaşımda bulunulmayan her birey kendi aklına göre başına buyruk iş yapar. Bir süre sonra olaydan kopar. Herkesten uzaklaştığı gibi başarısız da olur.. Çünkü hep başarısız çünkü hep birilerinden aşağıda. Bir süre sonra öfke nöbetleri başlıyor,verim düşüyor. Sonrada kızarlar neden her yaptığın yanlış. Kimse nasıl davranıyorum da bu hale geliyor diye asla düşünmez. Sonrada bu insan neden böyle oldu.
Yazının başında dediğim gibi sorunlu bireyleri normal bireyler meydana çıkarır aslında. Etrafımızda sorunlu,bunalımlı birey istemiyorsak önce biz davranışlarımıza dikkat edeceğiz. Unutmayın sorunlu birey sorumsuz birey yani kendisine güvenilmeyen ve bu ona yansıtılan bireydir . Yani sorumluluk verilmeyen ötekileştirilen bireydir..
1 Comment
Özellikle gözümüzün nuru evlatlarımızı başka çocuklarla kıyaslamamalıyız. Onları yarış atı gibi yetiştirmek ve ilerde hırçın yapmak istemiyorsak kendileriyle barışık olmalarını istiyorsak kimseyle kıyaslamamalıyız.