Kapitalizm Nedir?
Kapitalizmin Anlamı
Kapitalizm ekonomide parasal döngünün ne olursa olsun dönmesi gerektiğini, ne olursa olsun tüketimin artmasının gerektiğini savunan ve bu yüksek tüketim ürünlerinin üretilmesi sürecinde karı artırmak için işçi maliyeti,taşımacılık maliyeti vb. gibi maliyetlerin en aza çekilmesini savunan ayrıca bütün bunları uygulayan ekonomik yöntemdir.
Kapitalizmin maliyeti düşürme tutumu ve tüketimin artması için üretimin artmasını sağlaması birtakım bozukluklar ortaya çıkarmıştır.Maliyet düşme sürecinde çalışan insanlara az para verilmesi ve üretilen ürünün çok satılması yani çok tüketimi ile ürünlerin pahalılaşması toplumda ekonomik sınıfların arasının açılmasına sebep olmuştur.Üretilen ürün çok satılması satış fiyatının artmasına sebep olur.Aynı zamanda üretimde çalışan nüfusa verilen para fiyatları artan bu ürünler ile aynı miktarda artmaması sebebiyle fakirlik artmış oluyor.
Kapitalizmin Nedenleri
Yani hayatın pahalanma hızına çalışanların aldıkları paradaki zaman içindeki artış miktarı hızı yetişemiyor. Üretilen çok satıldığı için üretici daha da zenginleşiyor.Çalışan bu hıza yetişemediği için (yetiştirilmediği için) fakirleşiyor. Böylece ekonomik yöntem olarak kapitalizmi benimseyen bölge veya ülkelerde bu ayarın uygun yapılmaması durumunda bulunulan bölgede veya ülkede zengin ve fakir nüfus artarken orta sınıf yok oluyor.Orta sınıf genel olarak hizmet bölümünde olduğu için de ülkedeki işleyiş zarar görüyor.
Bu sonuca etki eden diğer bir sebep ise borçlanmadır.Dünya çapında ortalama borçlanma giderek artmaktadır ve yeni doğan nesil bu borçlanmayı bir nevi rezonans görevi görüp borçlanmayı fazlasıyla bir sonraki nesle aktarıyor.Türkiye’de fakir oranı ile zengin oranı farkı giderek açılmaktadır.
![Türkiye'de gelir dağılımı oranları - Rehber Blog - Rehbertr.com Türkiye'de gelir dağılımı oranları](https://rehbertr.com/wp-content/uploads/2017/07/gelir_dagilimi-300x169.jpg)
Aynı durumlar ABD ve Çin’de de var.(Kapitalizm ne kadar uygulanırsa ki Çin ve ABD yüksek ham madde tüketimi ile kapitalizme tam gaz devam ediyorlar.)Tüm bu durumlarda maalesef bizim de payımız var.Biz ihtiyaç fazlası ürünü yüksek fiyata alıyoruz.Böylece satıcının işleri iyi gidiyor ve ürünlerinde fiyat artışına gidiyor. Fiyat artışı halk geliri artışından fazla oluyor.Böylece orta sınıfın yok olması kaçınılmaz oluyor.Bu gidişle kendimiz kendimizi fakir seviyesine itmiş oluyoruz.