Gereksiz düğün masrafları ve zorlaşan evlilikler
Evlilikle ilgili yazımıza peygamber efendimiz sav’in hadisi şerifiyle başlayalım: “Nikâhın en hayırlısı, kolay ve külfetsiz olanıdır.” (Ebu Davut, 2; 591 ) Böyle bir dinin mensuplarıyız ancak her şeyde olduğu gibi evlilikle ilgili de yozlaştık. Yeni yeni bid’atlar edindik. Gelenek, örf ve âdetlerimizden uzaklaştık. Çırpındıkça bataklığa biraz daha saplanıyoruz. Silkelenip düzlüğe çıkmak için birbirimize duâ etmeliyiz.
Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de evlilik sektörünün tahmini büyüklüğü 30 milyar TL. Türkiye’de her yıl ortalama evlenen kişi sayısı 600 bin kişi. Türkiye’de ortalama evlilik masrafları: 50 bin TL En popüler düğün ayları: Haziran ve ağustos ayları. Düğünlere ortalama davetli sayısı: 240 kişi Ortalama evlilik yaşı: Erkek 26.8 Kadın 23.6 Ayrıca boşananlar arasında yapılan araştırmaya göre boşanma sebeplerinde ilk sırada gereksiz düğün masrafları nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar geliyor. Düğün masrafları arttıkça boşanma sayısı da artıyor.
Gereksiz Söz Masrafları
Adı üstünde karşılıklı ailelerin sözleşmesi. Bu küçük merasimi gereksiz harcamalarla ağırlaştırmak gençlere maddi külfetler oluşturmaktadır.
Gereksiz Nişan Masrafları
Nişan için tutulan salonun ortalama 1.000 tl ile 5.000 tl arasında masrafı. Abartılı nişan elbiseleri ve kuaför masrafları derken tekrar masrafa girilmesi.
Gereksiz Nikah Masrafları
Nikah memurunun düğün alanına getirilmesi vb. sebeplerle yapılan ihtiyaç olmadığı halde yapılan nikah masrafları.
Düğün Salonu Masrafı
Eğer kır düğünü yapmaya müsait bir yerde yaşamıyorsanız salon tutmak zorundasınız. Salon tutulabilir. Mâkul fiyatlara tutulan salonlara sözümüz yok. Ancak bir salona 5000-10.000 TL arası fiyat veriliyor ki bu paralara rahatlıkla beyaz eşyalarınızı alabilirsiniz. Diyeceksiniz ki o masrafa giremeyecek adam evlenmesim. Zaten gereksiz düğün masrafları ve füzuli harcamalar yüzünden evlenemeyen binlerce genç var malesef.
İç/Dış Çekim Masrafı
Sonradan ortaya çıkan masraflı alışkanlıklardan biri de iç-dış çekim. Zira dedelerimize, babalarımıza sorduğumuzda böyle bir adetin olmadığını görüyoruz. Ortalama en düşük 1000-2000 TL arasında füzûlî bir bütçe ayırmanız gerekiyor.
Gelin Saçı – Damat Traşı
Tabi ki gelin de damatta güzel bir şekilde giyinecek süslenecek. Ancak bir maaşın damat traşı, gelin başı ve makyajına verilmesine akıl sır ermiyor. Eskiden de gelin süslenirdi. Gelin başı komşularla birlikte yapılırdı. Damat traşı da vardı ancak erkeklere bu kadar külfeti yoktu. Damat traşı, gelin saçı ve makyajına da ortalama 1000-2000 TL arasında ekstra masraf gidiyor.
Orkestra-Davul-Zurna vs. Masraflar
Davul masrafı eskiden de vardı. Şimdi artık orkestralar var. Tüm ekipmanı ile birlikte gelip çalıp söylüyor. Eğer oynamalı ve orkestralı bir düğün yapacaksanız ekstra ortalama 1500-2000 TL yi gözden çıkarmanız gerekiyor.
Düğün Pastası
Düğüne gelenlere yemek verebileceğin paraya pasta, içecek parası ödetiyorlar. Yine bizim âdetlerimizde olmayıp sonradan giren gereksiz bid’atlardan biri. Ortalama 100 kişilik düğün pastası fiyatı 750 TL civarında.
Düğün masa ve sandalyelerin giydirilmesi
Yine en gereksiz fuzuli masraflardan biri de düğün masa ve sandalye giydirmeleri.
Gelin Çiçeği, Gelin Çantası vs vs.
5-10 dakika için yapılan çiçekler düğün günü dışında kullanılmayan çantalar, gelinlikler için ödenen paralara acıyor insan. Ağzınızı açtığınızda cevap hazır “Ömrümde bir kez evleniyorum“siz demeyin zira ömrünüzde bir kez yaptığınız harcamaları 5 yıl ödemek zorunda kalmayın. Diğerlerine nazaran ortalama 50-100 TL arasında maliyeti olsa da 30 harcamadan 50 tl düşürebildiğimizde 1500 TL yapıyor. Bu adeti kim sokmuş, nerden gelmiş bilinmiyor. Bildiğimiz tek şey düğün sonrası aileleri ağır borçların beklediği. Onun için lütfen ayağınızı yorganınıza göre uzatın arkadaşlar. Evlilik öncesi masraflardan kaçının.
Gelin arabası süslenmesi
Eskiden atlarda süsleniyordu ancak şimdiki arabalar kadar masraflı değildi 🙂 Bir çoğu kiralık olan arabalara bu kadar masraf yapılmamalı. Süslensin gelin arabası olduğu belli olsun ancak makul fiyatlara yapılsın. Gelin arabası için de ortalama 100-300 TL arası harcama yapmanız gerekiyor.
Balayı
Düğün sonrası belirli bir süre için (genelde 5 gün 1 hafta) tatile çıkılmasına denir. Balayı da bazı diğer alışkanlıklar gibi adetlerimizden olmayıp yabancılardan gelmiştir. Honey+moon kelimesi ingilizce balayının karşılığıdır. Avrupalılar tarafından başlatılıp uluslararası hale getirilmiştir. Yurtiçi veya yurtdışı seyahate gidilir. Gereksiz harcamalar yapılır. Ortalama maliyeti 1000 TL ile 3000 TL arasında değişir.
Düğün masrafları ve evlilikler
Delinin biri kuyuya bir taş atar 40 akıllı o taşı çıkaracam diye uğraşırmış. Birileri gelmiş eskiden hayatımızda hiç olmayan adetleri sokmuşlar. Kapitalist sistemin uşakları mı yoksa teknolojiyle birlikte değişen nesiller mi istiyor bu yeni adetleri bilinmez. Ancak evlilik başlamadan aileleri çok ağır külfetlere sokuyor. Evlendikten sonra başlayan anlaşmazlıkların ilki olan ekonomik sıkıntılara yol açıyor. Ülke genelinde yapılan araştırma ve anketlerde de görülüyor ki boşanmaların en temel sebepleri arasında ilk sırada evlilik öncesi yapılan gereksiz harcamalar yer alıyor.
Ufak tefek masraflar, ömrümüzde bir kez yapıyoruz deyip geçmeyin. Yukarıda saydığımız masraflar ortalama 15.500 TL tutuyor. Bu paraya yıllarca kullanacağınız beyaz eşyalarınızı veya mobilyalarınızı satın alabilirsiniz.
1 Comment
Bahsettiğiniz gibi gereksiz masraflar birbirini seven insanların kavuşmasını zorlaştırdığı gibi beraberinde bir takım sorunların da ortaya çıkmasına neden oluyor. Mobilya satın alım sürecinde de bu sorunlar beraberinde geliyor. Mobilyayı internetten satın almak yeni yöntemlerden artık. livenshome sitesinde evlenecekler ve evini yenileyecekler birçok alternatif bulabilir.