Bu yazı misafir yazarımız A.Orçun Gücüm tarafından kaleme alındı.
Evet Arkadaşlar bu makalemizde Akrilik Boyalardan bahsediyor olacağız. Akrilik boya nedir ?, Yağlı boya ile arasındaki farklar nelerdir ?, Artıları ve eksileri nelerdir ? bunlardan bahsediyor olacağız.
Akrilik Boya Nedir ?
Akrilik boya, yağlıboya kıvamında, suluboya parlaklığında su bazlı bir boya türüdür. Yapısındaki esnek pigmentler sayesinde dış etkenlere yağlıboyadan daha dayanıklıdır. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir.
Yağlı Boya ile Akrilik Boya Arasındaki Farklar Nedir?
Boyayı öğrenmek ister misiniz, ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz ? Yağlıboya ve akrilik boya arasındaki farkları anlamak için hangi boyanın sizin için en iyi olduğuna karar vermek için kendinize birkaç basit soru sormalısınız …
Hızlı mı Çalışıyorsunuz Yoksa Yavaş mı ?
Akrilik Boyanın Artıları: Herhangi bir şeye boyayabilirsiniz.
Akrilikler, boyayı öğrenmeye başlamak için mükemmel bir deneyimdir. Herşeyin üzerine sürebilir ve hızlıca sonucunu görebilirsiniz. Kağıt, kart, tuval tahtası, elinizin altında ne var ise.
Akrilik Boyanın Eksileri: Hızlı kururlar, gerçekten hızlı !
Biraz resim yapmak istiyorsunuz, buna az bir zaman ayarladınız. Hazır bir tuval var, zemini hazırladınız ve şimdi boyamaya hazırsınız. Herşey sakin ve full konsantre oldunuz. Boyanızı fazla sıkmamaya özen göstererek sıktınız ve o anda ! Telefon çaldı. Yanlış numara. Bu kısa sürede, sıkıştığınız ilk boya damlası kuru, katı, kaymayı engelleyecek hale geldi bile !. Bu sebeple biraz daha ilave sıkıp çalışmaya başlamalısınız tam bu anda ! Bir kapıyı çaldı. Fırçalarınızı bastırdınız, 10 dakika sonra geri döndünüz ve her şey kurudu. Hayal ettiğinizden oldukça farklı bir resim deneyimi değil mi !
Peki çözüm nedir ?
• Daha fazla boya sıkabilirsiniz.
• Akriliklerin daha uzun süre ıslak kalması için bir geciktirici ekleyebilirsiniz (% 15’den fazla olmamalı)
• Boyaları nemli tutmak için ıslak palet kullanabilrisiniz.
Yağlı Boyanın Artıları: Daha uzun çalışma süresi.
Yağlı boya akriliklerden çok daha uzun süre ıslak kalması nedeniyle boyamaya başlayıp ertesi gün geri dönme ve bıraktığınız yerden devam etme esnekliğini sunar. Paletteki boya hala ıslak ve yumuşak olacaktır. Tuvalinizin renkleri hala birlikte harmanlanabilecektir.
Yağlı Boyanın Eksileri: Hazırlık Önemlidir
Yağın aşındırıcı özelliği nedeniyle (yağ boyalarında) hazırlanmış tuval veya tahta üzerinde çalışmak zorundasınızdır. Tuval yüzeyini kendiniz hazırlayacaksanız hazırlık süresi daha uzundur. Elbette, önceden hazırlanmış bir tuval satın alabilir ve bu süreyi kısaltabilirsiniz.
İnce Karışımı mı Seversiniz Yoksa Sert Çizgileri mi ?
Akrilik Boyanın Artıları: Keskin kenarlıdır. Akriliklerle elde edilebilen keskin kenarlar, grafik bir kompozisyon çalışıyorsanız çok daha avantajlıdır. Alanları maskeleyebilir, üzerlerinde çabucak çalışabilir ve sert bir şekli daha kalın boya ile kolayca örtebilirsiniz. Temiz, parlak renkleri çok daha kolay karıştırabilirsiniz.
Akrilik Boyanın Eksileri: Düzgün bir karışım elde etmek
Akriliklerle karıştırma kuruma süresinin hızından ötürü sinir bozucu olabilir. Özellikle büyük ölçekte çalışıyorsanız, hepsini aynı ana getirmek için tuvali bir bütün olarak çalışmak neredeyse imkansız olabilir.
Bu, 180cm x 120cm boyutları içindir. Eğer daha küçük çalışıyorsanız, güzel karışımlar oluşturabilirsiniz.
Akriliklerle pürüzsüz karışımlar elde edebilirsiniz. Ancak çok hızlı çalışmanız gerekmektedir. Çalışma süresini uzatmak için boyanın içine medium katabilirsiniz. Ya yumuşak jel parlaklığı, geciktirici (kuruma süresini yavaşlatır) veya tercih edilen seçenek olan glaze sıvısı kullabilirsiniz.
Yağlı Boya Artıları: Pürüzsüz Harmanlama
Yağlı boya renkleri renk karışımınları açısından mükemmeldir. Yağlıboyaların doğaları gereği yavaş kurumaları onlara mükemmel bir karışım uygunluğu sağlar.
Islak olarak çalışmak, resminizde düzgün bir geçiş elde etmek için size gerekli süreyi ve detayı sağlar. Bu, özellikle portre çalışmalarında yüzün gölgelendirilmesi ve detaylandırılması açısından çok önemlidir. Ayrıca haftalarca ıslak kalabilecek yüzeyler oluşturmak için boyalarınıza yavaş yağlar da koyabilirsiniz.
Yağlı Boya Eksileri: Altındaki renkleri yağlarla etkilenmeden keskin bir kenar oluşturmaya çalışmak, ertesi güne kadar beklemek zorunda olduğunuz anlamına gelir. Aksi takdirde fırça darbesi çekilir ve altındaki boya ile karıştırılarak kurur. Boya ıslak olduğu için renklerin tuval üzerine karışması sebebiyle çamurlu renklerin oluşması an meselesidir.
Çözüm: Deneyim size temiz bir şekilde çalışmayı öğretir.
Renk Geçişi
Akrilik Artıları: Akrilik boyalar hafiftir
Öngörülen laboratuvar testleriyle akrilikler zamanla solup gitmezler. Yapılan laboratuvar testlerinde ortaya çıkan sonuç etkileyicidir. Akrilik Boya renkleri 200 yıl sonra bile şu anda olacağı şekilde görünür. Yağlı boyada durum biraz daha farklıdır. Yağlı boya içindeki yağ uçtukça yağ içindeki bağlayıcılar sarıya döner. Akrilik polimeri ise zamanla asla sararmaz.
Profesyonel İpucu: Işık geçirmez pigmentlerin kullanılması bu sorunu çözebilir.
Akrilik Boya Eksileri: Kuruduğunda renkleri değişir.
Akriliklerde kullanılan bağlayıcı genellikle beyaz ama kurur. Bu, tuval üzerine ilk koyduğunuzda daha açık renkte olduğu anlamına gelir, sonra beyaz bağlayıcı daha koyu renkte kurur.
Portreler resimler yapılırken bu durum dahada belirgin olur. Doğru rengi bulduğunuzu düşünürsünüz ancak renk kayması olduğunda fark anlaşılır. Pratik yaparak bu durumun önüne geçilebilir. Ancak ilk başlayanlar için bu durum resme konsantre olunmasını ciddi zorlaştıracaktır.
Boyaya orta miktarda akrilik polimer katarsanız renk kayması daha da belirginleşecektir.
Ekstra dolgu maddeleri eklenmiş düşük kaliteli akrilik boyalarda ise renk kayması daha da belirgin hale gelecektir.
Yağlı Boya Artıları: Renk kayması oluşmaz.
Başlangıçta, yağlar bir tuval üzerine boyandığında aynı rengi korur. Ancak boya kurudukça tuvalin içine daha fazla girer ve bu noktada renk değişimleri gözlenebilir.
Bu, bazı alanların parlak (hala yağ içerdiği) ve diğerlerinin mat (yağlı boyanın tuvalin içine sızdığı kısım) durgun renkli bir renk üretmesine yol açabilir. Bunun üstesinden gelmek için üzerinde çalıştığınız resmin alanını “yağdan arındırmalısınız”. Boya yüzeyi donuk görünmesi genellikle zemin tabakasına emilim nedeniyle (ya da terebentin gibi incelticilerin aşırı kullanımı nedeniyle) yada boya filminde çok az yağ kalmasından kaynaklanır.
Profesyonel İpucu: Klasik boyada katmanlar halinde bir yağ boyası inşa edersiniz ve bu tabakalardan birine “Ölü Renklendirme Katmanı” adı verilir. Emici bir gesso zeminde terebentin ile inceltilmiş yağlı boya kullanılarak boyanır, bu yağ emişini hızlandırır. Paralelinde kuruma süresini uzatır ve boyaya yerel bir renk kazandırır.
Yağlı Boya Eksileri: Sararma
Yağ boyalarının yağ renginden dolayı hafifçe sarı renkte olması normaldir (zeytinyağı düşünün) Yağ oksidasyon süreci boyunca zamanla kururken bu ilave sarılık oluşur. Bu boya kullanılan bağlayıcının derecesine göre değişir. Ancak sararma kuruyan yağlı boyaların tümünde kaçınılmazdır ve kullanıcının bunu mutlaka aklında tutması gerekir.
Kalın Boya mı Yoksa İnce Tabaka mı ?
Akrilik Artıları: Akrilikler esnektir.
Palet bıçağı kullanma fikri ve kalın, impasto tablolar yaratmak isterseniz, akrilik sizin için bir seçim olabilir. Kalın olarak boyayabilir, kurarsınız ve boya kurur. Yağ ile aynı şeyi elde etmeye çalışırsanız, dış yüzey dokunuşa kadar kurur ancak iç boya ıslak kalmaya devam eder.
Şeffaf sırlarla çok ince bir şekilde veya çok kalın bir boya ile çalışabilirsiniz ancak akrilikin gerçek yüzey kalitesi esnek kalır, bu, boyanızın zamanla çatlamayacağı anlamına gelir.
Profesyonel İpucu: Akrilikler genellikle ancak son derece soğuk hava sıcaklıklarında çatlayabilir.
Yağlı Boya Artıları: Uzun kuruma süreleri
Eğer boyama için çok fazla zaman ayırırsanız, yağlı boya tablolar çok iyi sonuçlar verir. Kalın boya ile çalışabilir, bu boya kurutmak için birkaç gün bekleyebilir, daha sonra ince glaze ekleyerek eserinize parlaklık verebilirsiniz.
Yağlı Boya Eksileri: Kalın boya ile çalışmak için yağların kuruma süresini hesaba katmanız gerekir. Her belirli pigment, farklı bir kuruma süresi ile sonuçlanan farklı bir yağ miktarına ihtiyaç duyar, Örneğin: Burnt umber gibi toprak renkleri hızlı bir kurutucu iken Ivory siyahın kuruması çok uzun sürer.
Çözüm: Boyaya bir kurutucu ekleyin. Kurutucu, yağlıboya üretiminde kurutma sürecini hızlandırmaya yardımcı olan bir araçtır. Bu tarz kurutucular yağlı boya kuruma süresini yaklaşık % 50 oranında hızlandıran sentetik bir maddedir.
Ufak Bir Alanda mı Çalışıyorsunuz ?
Akrilik Boya Artıları: Akrilik Boyalar, sınırlı ve yeterli havalandırılmayan yağlı boyalara nazaran mükemmel alternatiflerdir. Akriliklerin hiçbir kokusu yoktur ve toksik değildir.
Yağlı Boya eksileri: Terebentin kokusu
Kapalı bir alanda yağlı boya ile boyama yapmaya başlarsanız, tiner ve terebentin den çıkan keskin koku sizi zorlayabilir, özellikle terebentin de bu koku gerçekten güçlü olabilir. Ayrıca cildin tahiş olması ve yanıcı maddeler olması da ayrı bir risk yaratabilir.
Terebentin’e kıyasla çok az kokusu olan citrus terebentinler ile bu nispeten azaltılabilir.
1 Comment
Anlaşılır bil bilgilendirme olmuş. Teşekkür ederim.