Çocuklar nasıl büyütülür?
Çocuk büyütmek sanattır. Biz sosyal medya profillerimizi büyütürken çocuklarımızı ihmal ettik. Twitter’a #hashtag açtık amma velakin çocuklarımıza gönlümüzü açamadık. Instagram’da resimlere kaç beğeni geldiğini merak edip baktığımız kadar bakabildik mi evlatlarımıza? Yedirdik, içirdik, giydirdik, her türlü maddi ihtiyaçlarını doyurduk fakat ruhlarını, manevi hayatlarını boş bıraktık. Anne, baba sevgisi, birlikte vakit geçirme, oynama, sevinci, hüznü, birlikte yaşama, ahlakî, dini bilgiler gibi manevî değerleri öğretmediğimiz zaman ruhlarındaki boşluğu başkaları dolduruyor. Kimler mi?
Çocuk büyütürken dikkat edilmesi gerekenler
İnternet ve sosyal medyada neydüğü belirsiz kişiler. Ya da Allah korusun uyuşturucu, madde bağımlısı kişiler. Yıllar çok ama çok hızlı geçiyor. Bir bakıyorsunuz 12-13 yaşına gelen gözünüzün nuru evladınız evinizin içinde gözünüzün önünde Adalet, sevgi, merhamet, yardımlaşma, akraba, komşu, hak, hukuk, Allah korkusu, Peygamber sevgisinden yoksun en ufak şeye sinirlenen, istediği alınmayınca dünyaları başınıza yıkan, aldıklarınızla veya verdiklerinizle[para, yiyecek, giyecek, ev, araba, telefon eşya vs.] asla memnun olmayan hep daha fazlasını isteyen bireylere dönüşüyor.
Üretimden tüketim toplumuna geçiş
Tükettiğinin en az bir fazlasını üreten tarım toplumundan, çok çabuk maddi bolluk ortamına geçis yaptık. Bir tarafta geçmiste yiyeceği bir ekmek için, tarlayı sürmek, tohumu ekmek, yazın biçmek, öğütmek ve pisirmekle değer bilen bir anne baba, diğer yanda da hızlı gelisen teknoloji ve eriten dış faktörlerin kucağında, bir “tık”la istediğine ulaşabilen bir nesil. Tüketim kültürünün etkilediği gençliğimiz, etrafında doğru kimseleri bulamayınca onlardan birisi oluveriyor.
Çocuk eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler
Onlar için tek mutluluk ölçüsü isteklerinin olup/olmaması, sosyal medyada ve etrafındakiler tarafından aldığı beğeniler. Çocuklarımızın bu hale gelmemesi için onlara samimi ve gerçek bir şekilde kaliteli vakit ayırmalıyız. Geçiştirmelik değil.
Çocukların eğitimi nasıl olmalı
Cep telefonlarımızda geçirdiğimiz vaktin yarısını ayırmadık onlara. Bizim büyüttüğümüzü sandığımız çocuklarımız aslında gerçekte var olmayan bir dünyada çıkar ilişkisi üzerine büyüdü.
James P.Steyer “Facebook Çağında Çocuk Büyütmek” adlı kitabında bu çağın çocuklarını büyütürken nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazmış. Çağımızın en önemli özelliği internet, sosyal medya ve cep telefonu. Ortaçağ’da tarım ve hayvancılık, Yakınçağ’da fabrikalar ve sanayi ile özdeşleşen insan yaşamı bugün internet ile iç içe girmiş durumda. Ayrıca hiç olmadığı kadar mahremiyetini yitirmiş durumda.
Bu hengame ve koşuşturmacada biricik yavrularımızı unutmayalım. Teknoloji ve internet kıskacına alınmış âdemoğulları olarak onları dinine, vatanına hizmet eden faydalı birer evlat yetiştirelim. Sağlıcakla kalın vesselâm..