YGS, LYS, TEOG, KPSS veya ismi her ne olursa
Bu sınavların hangisine hazırlanırsak hazırlanalım. Sınava kadar olan ders çalışma rutinimizin olmazsa olmazıdır deneme çözmek. Yani istisnasız hepimiz deneme çözüyoruz. Peki kaç kişi bu denemelerin faydasını görüyor?
Bir çoğumuz denemelerde net artıramamaktan şikayetçi, birçoğumuz da denemenin sadece sınav süresine uyum sağlamak ve pratik kazanmak için çözüldüğünü zannediyor. Doğru, sınav süresine alışmak çok önemli ancak neden sadece denemenin bu özelliğinden yararlanalım ki.
DENEME ÇÖZMEYİ BİLMİYORUZ
Tam saatinde masanın başına oturup kitapçığı açıyoruz. Çözebildiğimiz soruları çözüp diğerlerini bırakıp sınav süresi bittiğinde kitapçığı kapatıyoruz. Sonra çözüm kitapçığını alıp doğrulara artı yanlışlara eksi işareti koyup netlerimizi hesaplıyoruz. Daha sonra da denemeyi çöpe atıyoruz. Bildiklerimizi işaretledik bilmediklerimiz çöp oldu. Peki emeklerimizin çöp olmasını istemiyorsak neler yapmalıyız? Bunun cevabını öğrenmek için buyurun aşağıya göz atalım.
DENEME NASIL ÇÖZÜLÜR
- Sayfaları kontrol edin
Denemeye başlamadan birkaç dakika önce tıpkı sınavdaymış gibi kitapçığın sayfalarını kontrol edin. Ancak bu kez sorulara da göz atın. Beyin sayfayı bütün olarak algıladığı için deneme başladığında sorulara yabancılık çekmeyeceksiniz. Benden duymuş olmayın ama sınava kadar buna alışsanız iyi olur. Çünkü bu alışkanlık size en az üç soru yaptıracak.( Aman ha işaretlemeyin sınavınız yanar.)
2. Tüm soruları mutlaka okuyun
Daha sorunun başını okur okumaz ‘ben bunu yapamam’ diye pes etmeyin. Beynimiz bilgisayar gibidir ve siz diğer soruları çözerken beyin okuduğunuz ancak yapamadığınız soruların cevaplarını geri planda arayacaktır. Yine buna da sınava kadar alışmanız sizin yararınıza olacaktır.
3. Süreniz biter bitmez kitapçığı kapatın.
Nasıl olsa bu bir deneme diye süreyi aşarak yaptığınız her net sizi kandırmaktan başka bir işe yaramayacak ve gerçek sınavda kimse size ek süre vermeyecek.
4. Denemelerinizi Kontrol Edin
Burada sadece artı eksi işareti koymaktan bahsetmiyorum. Çözümleriyle birlikte denemeyi tekrar çözmekten bahsediyorum.
- Kendinize bir tane deneme defteri edinin.
İşte denemenin özü budur. Bu deftere denemedeki tüm yanlış yaptığınız ve boş bıraktığınız soruları cevaplarıyla birlikte yazın ve bu soruları ezberleyin. (KPSS çalışırken ezbere karşı değiliz.) Zamanla defterinizdeki soruların hep birbirine benzediğini fark edeceksiniz ve bu defter denemelerde netlerinizi artırmanızı sağlayacak.
6.En az 100 Deneme
Dershaneye gidiyorsanız sadece dershanenin denemeleriyle yetinmemelisiniz. Eğer sınavdan iyi bir puan almak istiyorsanız en az 100 tane denemeyi yukarıdaki maddelere göre çözmenizde fayda var.
Tabi daha iyi bir fikri olan varsa ben öğrenmeye hazırım.