Ekmeğini israf etme
Ekmeğin Önemi
Hava, su, uyku gibi temel ihtiyaçlarımızdan biri de ekmektir. Ekmek, insanoğlunun uygarlık serüveni içinde binlerce yıllardır vazgeçemediği bir temel besin kaynağı olarak yer alıyor. Ekmeğin tarihi M.Ö 5000’li yıllara kadar uzanıyor. Dolayısıyla ekmeğin tarihi insanlığın ve medeniyetin tarihi kadar eski. Bereketin simgesi olan ekmek diğer tüm nimetler gibi dinimizce kutsal kabul edilmiştir. Hz. Allah celle celâlühü bir ayet-i kerimesinde:
“Yâ benî âdeme huzû zînetekum inde kulli mescidin ve kulû veşrebû ve lâ tusrifû, innehu lâ yuhıbbul musrifîn(musrifîne).” Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyin ve yiyin, için, fakat israf etmeyin, Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” buyurmaktadır. Yine Peygamber efendimiz sav. bir hadis-i şeriflerinde:
“Komşusu aç iken tok sabahlayan bizden değildir.”- Müslim
buyurmuşlardır. Ecdadımız ekmeğe büyük hürmet göstermiş yere düşürmeyi, çöpe atmayı, israf etmeyi büyük saygısızlık olarak görmüşlerdir. Sadece dinimizde değil bütün dinlerde ve kültürlerde ekmek nimet olarak kutsal sayılmıştır. Bugün dünyada bir yanda yiyecek bir dilim ekmek, içecek su bulamayan insanlar varken diğer tarafta yediği önünde yemediği arkasında ekmeği, yemeği, suyu sorumsuzca israf eden biz ve bizim gibiler de var malesef.
Ülkemizde Ekmek İsrafı
Toprak Mahsulleri Ofisinin yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye’de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton. 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira. Tüketime bakıldığında ise günde 24 bin, yılda 8,7 milyon ton, yani günde 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun da maddi karşılığı 24,3 milyar lira. Buradan ekmek israfının boyutları ortaya çıkıyor. Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Sayı olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise yıllık 1,5 milyar lira, eski rakamla 1,5 katrilyondur.”
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, yapılan araştırmalar, her gün 6 milyon ekmeğin %51.4’ünün fırınlarda, %37,9’unun hanelerde %10,7’sinin yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya koymuştur. Bu arada şunu da ifade edelim ki, israf ettiğimiz sadece ekmek olmuyor. Ekmekle birlikte çiftçinin emeğini ve alın terini, tarlaya atılan tohum, gübre, mazot, su, tuz, elektrik ve benzeri üretim girdilerini, toprağın bereketini, devletin bütçesini, millî geliri, toplumun geleceğini, kısaca ekmeğin üretim safhasından başlayıp tüketiciye ulaşıncaya kadar geçirdiği süreçte maddi ve manevi katkısı olan tüm gayret ve çabaları da israf etmiş, çöpe atmış oluyoruz.
Peygamber efendimiz bir hadisi şeriflerinde; Ahirette insan şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Allah’ın huzurundan ayrılamaz; 1. Ömrünü nerede tükettiğinden 2. Gençliğini ne şekilde yıprattığından, 3.Malını (servetini) nereden kazanıp nerelere ve nasıl harcadığından 5. Bildikleriyle amel edip etmediğinden.
Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan öldüğü bir dünyada dinimizde, töremizde, örfümüzde yasaklanan israfın bu seviyeye ulaşması, ekmeğin çöpe atılması insanlık ve müslümanlık adına bizler için utanılacak bir durumdur.
#Ekmekisrafetme kampanyası
Toprak Mahsulleri Ofisi [TMO] ekmekisrafetme.com sitesini açarak kampanya başlatmış. Bu kampanya kapsamında ekmek israfı 6 milyondan 4.9 milyona düşürülmüş. Ayrıca günde 1 milyon 50 bin yılda 384 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtulmuş. Kampanya ile 2.8 milyar tl tutarında milli servetten tasarruf sağlanmış. Bu konuda necip milletimiz düzenlenen kampanyalara duyarsız kalmıyor. Bizde bu kampanyaya desteğimizi sürdürelim daha geniş kitlelere duyurmaya çalışalım istedik.
Gelin hep birlik olalım önce kendimizden, ailemizden, çevremizden başlayarak ekmek israfına engel olalım. Ekmeği alırken yiyebileceğimiz kadar alalım. Artan ekmekleri poşette ağzı kapalı bir şekilde saklayalım. Uzun sürede tüketeceksek ihtiyacımız kadarını alıp kalanını derin dondurucuda saklayalım. Gelin hep birlikte sosyal medyada twitter’da ve instagram’da #ekmekisrafetme etiketleriyle yaptığımız “ekmek tasarruflarını“nı paylaşalım. Çevremizi ekmek tasarrufu konusunda bilinçlendirelim. Bayat ekmekleri nasıl değerlendireceğinizi burada ve aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
2 Comments
Nerede o eski ekmekler. Son çıkan haberlere göre ekmekler GDO içeriyor. Yararı az zararı çok ne yazıkki.
Nerede o eski ekmekler. Son çıkan haberlere göre ekmekler GDO içeriyor. Yararı az zararı çok ne yazıkki.