Türkiye’de Üniversiteler
Türkiye’deki Üniversiteler; Bilindiği üzere Türkiye’de öğrenci sayısı yıldan yıla artmakta. Çalışma hayatına başlamada önümüze basamakları oluşturan eğitim hayatı her bireyin hayatında önemli bir yer tutmakta. Yaşantımızın ona göre şekillendiği, ülkemizin gelişmişlik düzeyinde önemli yeri olan eğitim-öğretim düzeyi, tabiri caizse ekmeğin aslanın ağzında olduğu bu dönemde eğitim-öğretim hayatımızda büyük bir yer tutmakta. Bu kadar büyük bir öneme sahip olan eğitim maalesef ki ülkemizde ki durumu içler acısı. Yıllardır ülkemizde hep tartışılır olan eğitim sistemi artık tartışılacak bir durumdan bile çıkmış durumda.
Üniversitelerin Eğitim Kalitesi
Bu yazıda biraz daha aslında ülkemizde ki üniversite durumu hakkında yoğunlaşacağım. Son yıllarda artık ülkemizde üniversiteyi kazanmak çok kolay bir hale geldi. Eğitim sistemimizin bu denli kötü olduğu bir zamanda ülkemizde üniversiteyi kazanmak nasıl bu kadar kolay hale geldi? Aslında bunun cevabı çokta zor değil. Tabiri caizse her sokak arasına üniversite açmak bu üniversitelerde adı sanı duyulmamış bölümler açmak üniversite kazanmayı kolaylaştırıyor. Büyük hayallerle kazanılmak istenilen bu okullar, bölümler maalesef sonuca gelindiğinde hayal kırıklığına sebep olabiliyor. Buda tabi ki işsizlikte büyük paya sahip.
Tüike göre işsizlik oranı hesaplanırken öğrenciler tabi ki bu oranın içine eklenmiyor. Bu yüzden öğrenci olmak ülkenin işsizlik durumunu düşürme de önemli bir etken. Bu son dönemde açılan vakıf ve özel üniversiteler ülkenin üniversite okuyan öğrenci miktarını arttırmakta. Artık her sokak arasına vakıf veya özel üniversiteleri açılmış ve eğitim-öğretim giderek devlet elinde azalmaya başlamıştır. Sosyal devlet anlayışının etkenlerinden biri olan eğitim-öğretim devlet eliyle yürütülmesi bir ülke için en sağlıklısı. Aksi takdirde üniversite sayısı fazla olan ülkelerde nitelikli mezunlar azalıp, ihtiyacın fazlasından mezunlar verilip işsizlik oranını arttırmaktadır. Aslında baktığımızda ülkemizde bu sorun büyüyerek devam etmekte.
Üniversiteli İşsizler Ordusu
Yakın zamanda bilindiği üzere hukuk fakültelerinde düzenleme yapılmıştı. Aslında bu düzenleme tamda bu sorundan doğmakta. Özel ve vakıf üniversitelerinde de bulunan hukuk fakülteleriyle birlikte ihtiyacın fazlasından mezun verilmiş nitelikli mezun sayısını azaltmıştır. Buda bu düzenlemeyi mecbur kılmıştır.
Ülkemizdeki Üniversite okuyan öğrenci sayısına ve üniversite sayısına bakacak olursak;
Not: İstatistik https://istatistik.yok.gov.tr/ adresinden alınmıştır.
Üniversite Eğitimi
Bir ülke için en sağlıklısı ülkedeki her şehre açılan üniversite sayısını ihtiyaca göre oranlamak. Eğitimin devlet eliyle yürütülmesini sağlamaktır. Üniversite kazanmak herkes için geçerli olan bir şey halinden çıkıp başarabilenin kazanması haline gelen bir sistem olması gerekmektedir. Aksi takdirde eğitimin eğitim vermek amacından ziyade kar amacı güttüğü aşikardır.