İnsan ne zaman ölür?
Martin Luther King şöyle der: “Uğrunda ölebilecek bir şeyiniz yoksa, bu, sizin hayat mücadelesine atılamayağınızı gösterir.” Uğruna hayatını vereceği değerleri olanlar, o değerler için her zorluğa, acıya, güçlüğe katlanır, mücadele eder, yorulurlar; üstelik bunları severek ve isteyerek yaparlar.
Başarılı insan: Başka birinden ihtar veya uyarı beklemeden yapılması gereken işi derhal yapmak için harakete geçen insandır.
Ne yazık ki kahvehaneleri, meyhaneleri, barları dolduran milyonlarca amaçsız insan var. Bu gibi yerlere “insanlığın çöplüğü” demek lazım. İnsanlar oralara kendilerini atıyorlar. Böyle yerlerde yapılmış bir icat, çözülmüş bir problem halledilmiş bir proje yoktur.
İngiliz düşünür Bernard Shaw: “İnsan ne zaman ölür, bilir misiniz? diye soruyor ve şu cevabı veriyor:
“Tembellikten, inançsızlıktan ve hayatı yaşamaya değer kılmayı becerememekten…” İnsanı yaşatan manevi ve maddi amaçları, istekleri, ümitleri, hedefleri ve projeleridir.
“İnsanların çoğu 25 yaşında ölür ama 75 yaşında gömülürler.” Benjamin Franklin‘in de dediği gibi bazıları başarıdan, hayattan çok erken vazgeçerler halbuki biz onları yaşar sanarız ancak aslında çoktan kaybetmişizdir.
Tıpkı Yüzüklerin Efendisi’nde geçen şu diyaloglarda
- Aragorn : Neyden korkarsınız hanımefendi?
- Eowyn : Kafesten. Ta ki yaşlılıktan ve alışkanlıktan parmaklıklar ardını kabullenip, büyük işler başarma isteği hatırdan ve gönülden silininceye kadar parmaklıklar arkasında kalmaktan.
olduğu gibi her insanın korkuları, ölümü farklı olabilir.