KPSS Eğitim Bilimlerine nasıl çalışılır?
KPSS adaylarının en çok zorlandığı alanlardan biri de eğitim bilimleridir. Hem çok fazla dersin olması hem her sene müfredatın yenilenmesi hem de sınavın öğleden sonra yapılması adaylar üzerinde zorluk derecesini arttırmaktadır. Piyasada eğitim bilimleriyle ilgili kaliteli bir sürü kaynak kitap ve soru bankası mevcut. Biz daha çok eğitim bilimlerine nasıl çalışılmalı? Kpss Eğitim Bilimlerine nasıl hazırlanmalı? bunun üzerine konuşacağız.
KPSS Eğitim Bilimlerine Nasıl Hazırlanmalı?
Eğitim Bilimlerinde; Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Program Geliştirme, Rehberlik, Ölçme ve Değerlendirme olmak üzere 6 farklı dersten teste tabi tutuluyoruz. Son 25 yılın eğitim bilimleri sorularına bakıldığında zorluk derecesi en yüksek sorular genellikle program geliştirme, öyt, ölçme ve değerlendirmeden geliyor. Her ne kadar konuları bitirmesi, kalın kalın kitapları baştan sona okuyup not alması zor gelse de eğitim bilimleri o kadar zor değildir. Yeter ki doğru çalışma yöntemini uygulayalım.
Eğitim Bilimlerinden Full Çıkartılabilir mi?
Başta belirttiğimiz gibi sınavın öğleden sonra olması bir handikap. Ancak rakipleriniz de aynı şartlarda girdiği için kendinizi sınav şartlarına hazırlamalısınız. Özellikle deneme çözürken sabah KPSS genel kültür genel yetenek çözüp öğleden sonra eğitim bilimleri çözmeye gayret edin. Böylece gerçek sınav ortamına hazırlanmış olursunuz. Bu heyecanınızı azaltacak sınava daha rahat çıkmanıza vesile olacaktır.
Eğitim Bilimlerinde Tek Başına Konuları Bitirmek Yetmez
Eğitim Bilimlerine hazırlanırken baştan aşağı konuları not alarak hatmetmek doğru bir yöntem değil. Eğitim bilimlerinde başarıya ulaşmanın en önemli noktası bol test çözmek. Hatta konuları hızlı bir şekilde okuduktan sonra soru çözmeye daha çok vakit ayırmanız net sayınızı yükseltecektir. Bir arkadaşım KPSS Eğitim Bilimleri 6 farklı dersin konusunu Yargı, Yedi İklim ve İhtiyaç gibi en kaliteli kaynaklardan 2 kez not alarak bitirdi. Ancak yine de kpss eğitim bilimleri sınavında istediği sonucu alamadı. Dolayısıyla işin püf noktası test çözmekte.
Eğitim bilimleri derslerini çalışmaya başlamadan önce mutlaka program yapmalısınız. Programlı çalışmayı sevmiyorsanız en azından dersleri kendi arasında sıralamalısınız. Her bir bölüm için gerekli bir zaman dilimini ayarlamalısınız. Dersleri kesinlikle bu sıralamaya göre çalışmalısınız. Örneğin bir gelişim psikolojisi bölümü bitirmeden asla “öğretim yöntem ve teknikleri” bölümüne geçilmemelidir. Böyle bir hata hem zaman kaybı olacaktır hem de dersleri anlama noktasında size zorluklar çıkaracaktır.
Sık ve Hızlı Tekrar Önemli
Bitirilecek konu, kitap ve ders sayısı fazla olduğu için zamanı çok iyi kullanmalısınız. Eğitim bilimleri sınavınahazırlanmaya 3-5 ay kala başlarım mantığı doğru değildir. KPSS sınavına hazırlanmaya ne zaman başlarsanız eğitim bilimlerine de o zaman başlamalısınız. Konu çalışırken seri bir şekilde, not alarak, altını çizerek çalışmalısınız. Daha sonra hızlı tekrar yapabilmeniz için not kağıtlarınızı kullanabilirsiniz.
Eğitim Bilimleri KPSS çalışma teknikleri örnek ders sıralaması;
- Gelişim Psikolojisi
- Öğrenme Psikolojisi
- Program Geliştirme
- Öğretim Yöntem ve Teknikleri – ÖYT
- Rehberlik
- Ölçme ve Değerlendirme
Günlük, haftalık, aylık KPSS Ders programı hazırlayan arkadaşlarımız yukarıdaki sıralamayı takip ederek ders sıralaması yaparsa hem konuları kavraması kolaylaşır hem de konular arasında bütünlük sağlanmış olur.
KPSS Eğitim Bilimleri Püf Noktalar
KPSS Eğitim Bilimlerine hazırlıkta dikkat edilmesi gerekenler: Düzenli çalışmak, sık tekrar etmek ve bol test çözmek ne kadar önemliyse uyku düzeni, sosyal aktiviteler de o kadar önemlidir. Son olarak KPSS Eğitim Bilimleri 2014 ve öncesinin sorularını çözmeyi konu dağılımına bakmayı ihmal etmeyiniz. Şimdi Eğitim Bilimleri derslerini tek tek ayrı ayrı çalışma taktikleri bakımından inceleyeceğiz. Sınava girecek tüm arkadaşlarımıza Allah zihin açıklığı versin. Başarılar…
3 Comments
valla onu bunu bilmem ne kadar okursan oku tanıdıgın olmadıgı surece bu ulkede surunursun 🙂
Sınav sistemimiz dahilinde eğitim bilimleri ve dahilindeki tüm sınavlar için sağlam yardımcı kaynaklar bulmak zorundayız. Sınava iyi şekilde hazırlanmanın tek koşuşu bence doğru kaynak seçimi. Çok olmadı geçenlerde davranış bilimleri için bir kaynak ararken M. Şerif Şimşek Adnan Çelik Tahir Akgemci’nin Eğitim Yayınevi’nden çıkan Davranış Bilimleri kitabına denk geldim dolu dolu anlatıma sahip. Sınava girecek arkadaşlara bir göz atın derim. Herkese başarılar.
Teşekkür ederim. Siteniz geyet güzel ve kullanışlı
KPSS Eğitim Sözlüğü sitesinden denemelerde bulamadığınız kavramaları bulabilirsiniz.