Edebiyat yapma!
Bu söz, toplumumuzun edebiyatı bildiğine dair bir kanıttır. Çünkü edebiyat; sadece yazılı olanı değil, sözlü olanı da kapsar. Örneğin, Türk tarihinin en bilindik destanlarından olan Ergenekon, sözlüdür. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Binaenaleyh edebiyat çok eski yıllara dayanır. Belki ilk dil ne zaman çıkmıştır sorusunun cevabı da olabilir. Edebiyatta ilk olarak şiir öne çıkmıştır. İlk dil çıktığında iki güzel kelime söyleyip, edebiyat yapılmış olabilir de, kim bilir. Edebiyat dil bakımından, insanı diğer canlılardan ayıran bir özelliktir.
Psikoloji nedir? Psikolojinin amacı
Psikoloji, gayesi insanın ruhu paradoksunu çözümlemektir. 19. yüzyıl ortalarında bilim dalı olmuştur. Ancak bilim dalı olmadan evvel de, psikolojik çalışmalar olmuştur. Platon, Aristoteles, Descartes gibi feylesofların bu konuda bazı çözümlemeleri olmuştur. İnsanın bu ruh çözümleme gayreti de onu diğer canlılardan farklılaştıran bir özelliktir. Bu insanın kendini tanıma girişimidir. İnsan hep kendini tanımak ve bilmek ister. Envai çeşit yol vardır. Bunlardan birisi psikolojidir.
Sigmund Freud
Freud, Çek Cumhuriyeti’nde doğmuş. Ömrünün geri kalan kısmını ise Viyana’da geçirmiştir. Kendi dönemini ünlü bilim insanlarından biridir. Kendisine gerçekten psikolojinin babası diyebilir. Psikoloji denildiğinde herkesin aklına ilk Freud gelir. Normal adam değildir, 12 sene kokain kullanmıştır. Ölümüne yakın ağız kanseri yüzünden morfin kullanmıştır.
Sigmund Freud’un Eserleri
Freud’un asıl ünlü olmasında ki en büyük etmenin edebiyattır. Eski Yunan edebiyatının iki büyük tragedyası vardır. Kral Oidipus ve Elektra. Yazarı, Sofokles’ tir. Psikolojinin babası olan Freud bu iki edebi tragedyadan esinlenerek, psikolojinin babası unvanını hak etmiştir. Oidipus karmaşası; üç yaşında bir çocuğun, cinsiyetinin farkına varmasıyla başlar. Ve buna bir anlam yüklemeye başlar. Kendi içinde annesine duygular besler. Babasını kıskanır, ona karşı kin güder. Annesine duyduğu bu duygular yüzünden, babası tarafından cezalandırıldığını düşünür. İşte buna Oidipus karmaşası der. Bu arada Sofokles’in hikâyesinde Kral Oidipus, babasını öldürür ve annesiyle evlenir, ancak bunları yaptığının farkında değildir. Farkına varınca kendini kör eder.
Sigmund Freud sözleri
Elektra tragedyasında, kız çocuklarının babaya karşı olan duygularının bastırılmış olduğu söylenir. Freud kız çocuklarının da babaya karşı duygularının var olduğunu söyler. Tıpkı erkek çocuklarının anneye karşı duydukları duygu ya da his gibi. Babaya karşı tutku içindedirler. Bu yüzden babalarıyla iyi anlaşırlar. Onların dediklerini yapmaya, onları memnun etmeye, onları üzmemeye çalışırlar. Bunlar bilinçaltında oluştuğu için farkına varmayız. Sofokles’in Elektra hikâyesinde, Elektra’nın babası kazandığı bir savaştan dönmüştür. Elektra’nın annesi ve Elektra’nın annesine âşık olan bir adam ona komplo kurarlar. Bir şekilde Elektra’nın babasını öldürürler. Elektra’nın annesi ve Elektra’nın annesine âşık olan adam evlenir. Elektra yıllarca babası için ağlar. İntikam için, küçükken gönderdiği kardeşi gelir ve intikamını alır.
Sigmund Freud felsefesi
Psikolojinin edebiyatla iç içe olmasının daha birçok ciheti olduğuna eminim. Freud’un psikolojik çalışmaları da edebiyattan esintilerdir. Bunun nedeni aslında insanların edebiyata duygu ve düşüncelerini yansıtmasıdır. Tüm edebiyat insanın ruh halinden faydalanmıştır. Tevfik Fikret’in Haluk’a şiirleri, Ahmet Haşim’in eserlerindeki yalnızlık, Oğuz Atay’ın içine kapanıklığı. Bu düşüncemi güçlendirmek için verdiğim birkaç örnektir. Yabancı yazarlarda da bu durum aynıdır. İnsan kendi ruh ve zihnindeki olaylar sayesinde edebiyat yapar. Resimde aynı şekildedir. Picasso Cezayirli kadınlar tablosunu sizce niye çizmiştir?