Olası Marmara Depremi
Bilindiği üzere ülkemiz maalesef 17 Ağustos 1999’da bir deprem yaşadı. Bu depremden sonra ülkemizde her ne kadar depremle ilgili çalışmalar yapsak dahi yeterli bir seviyeye gelemediğimiz herkes tarafından bilinmekte. 1999 marmara depreminden sonra ülkemizde Van depremi hariç (23 Ekim 2011) çok büyük bir deprem çok şükür ki yaşanmadı. Fakat bu durum elbette bir deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle son birkaç yıldır uzmanlar tarafından olası Marmara depremi bekleniyor.
Peki nedir bu olası Marmara depremi?
Uzmanlar tarafından özellikle son zamanlarda daha çok tartışma haline gelen olası Marmara depremi maalesef Marmara bölgesi için çok büyük bir sorun oluşturmakta çünkü uzmanlara göre bu depremin çok şiddetli olacağı ve depremin olmadığı her geçen gün şiddetinin arttığını belirtmekteler. Uzmanların büyük kısmı depremlerin 150 yılda bir olduğunu belirtiyorlar. Depremin boyutu ise şu anlık için 7.5 şiddetinde olabileceği ön görülüyor. Uzmanlar yaşanılacak olası Marmara depreminin kaçınılmaz olduğunu ve elinde sonunda bu depremin meydana geleceğini belirtmekteler. Tarihin en yıkıcı depremlerinden birisinin İstanbul’da yaşanması bekleniyor. Büyük sayılabilecek bir ülkenin neredeyse bütün ekonomisinin kalbine bir hançer gibi saplanacak, belki de hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını garantileyecek bir deprem bekleniyor.
Geriye dönüp baktığımız da İstanbul gibi düzensiz bir kentleşme durumu olan bu metropolün depremde nasıl bir felakete neden olacağı az çok herkes tarafından tahmin ediliyordur. TÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden Prof.Dr. Cenk Yaltırak beklenen Marmara depremi hakkında şiddetin 7.5 büyüklüğünde olduğunu ve 2.5 dakika süreceğini iddia etti. Üstelik bütün bunların ardından uzmanlar bu olası depremin devamında tsunami gibi bir felaketin yaşanacağını belirtiyorlar. Bizler vatandaş olarak her an bu duruma hazırlıklı olup gerekli tedbirleri almalıyız. Artık biliyoruz ki bu depremin etkisinin çok fazla olacağı kesin fakat bizim asıl yapmamız gereken bu depremin zararını en az seviyeye indirmek.
Depreme Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Şuan için ise bu duruma karşın en acil yapılması gereken eylem kentsel dönüşümdür. Örneğin İstanbul da ilçe ilçe belirlenip hangi ilçelerde daha çok deprem riski olduğu hangi evlerin daha erken ve hızlı kentsel dönüşüme girmesi gerektiğidir. Uzmanlar İstanbul da özellikle 5 ilçenin diğer ilçelere göre daha çok etkileneceğini belirtiyorlar. Aksaray’dan Zeytinburnu’na, Bakırköy’e, Küçükçekmece’ye, Avcılar’a, Büyükçekmece’ye doğru giden sahil kesiminin zemini daha hassas olduğu için bu 5 ilçenin diğer ilçelere nazaran daha çok etkileneceğini belirtiyorlar. Bir diğer önlem ise umursamadığımız deprem çantası
Deprem Çantasında Neleri Bulundurmalıyız?
- Su
- Enerji veren yiyecekler
- Yedek pilleri ile fener
- İlkyardım çantası
- Kişisel reçeteli ilaçlar (kalp, damar, tansiyon, şeker için hormonal ilaçlar)
- Çocuklarınızın kullandığı ilaçlar
- Birer kat giysi
- Bir miktar para
- Kolay taşınabilir bir battaniye
- Çakı
- Düdük
- Kalem, kağıt
- Önemli telefon numaralarının ve iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya
- Çadır
Deprem Anında Neler Yapmalıyız?
Alınabilecek bir diğer önlem ise toplumu bilinçlendirmektir. Maalesef toplum deprem konusunda gerekli bilgiye sahip değil bu konu hakkında seminerler verilip 3d uygulamaları yapılabilir. Deprem anında ne yapmamız gerektiği ve ne yapmamamız gerektiği hakkında bilgiler verilmeli…
ALPEREN YILMAZ
Kaynaklar: sabah.com.tr/yasam/2019/08/21/beklenen-marmara-depremi-hakkinda-son-dakika-aciklamasi-75-siddetinde-olacak-25-dakika-surecek
haberturk.com/profdr-dogan-kalafat-olasi-marmara-depremi-7-buyuklugunden-daha-fazla-olmayacak-2512188