Tarih Dizileri Diriliş Ertuğrul
Yazıya geçmeden önce makalemizi seslendirip Vlog olarak yayınlayan Hakikat Alemi kanalına teşekkür ediyoruz. Dilerseniz prodüksiyon eşliğinde makalemizi sesli olarak dinleyebilirsiniz.
Tarih dizilerine merak ne zaman başladı?
Ders kitaplarında siyasi tarih içine sıkışmış karakterleri, bir iki cümleyle geçiştirilen mekanları merak uyandıracak bir kurgu içinde anlatınca işler değişiyor. Dizilerden önce ara sıra öğrencilere sorardık tarihi karakterlerin yerinde olsaydınız şu olayda siz nasıl davranırdınız şeklinde. Şimdi onları ete kemiğe bürünmüş bir karakterin üzerinde görünce meraklanıyorlar, heyecanlanıyorlar tıpkı oyunculara magazin röportajlarında bu karaktere ne kadar benziyorsunuz? diye sorulduğunda heyecanlandıkları gibi.
Tarihi dizilerin en tehlikeli yanı tarihi gerçekliklerin ana omursasından ayrılması. Tabi ki kurgu icabı bazı eklemeler olayları farklı şekilde ele almalar olabilir. Ancak izleyici kitlesinin tamamı bilinçli değil malesef. Yaşları, eğitimleri nedeniyle kurgu içindeki gerçeği görebilecek tarihi bilgiden yoksunlar malesef. Tarihi karakterlere ön yargısı bulunanlar, okumayanlar, sorgulamayıp merak etmeyenler izlediği ile yetinenler hakikatleri öğrenemediği gibi gerçeklere de kendini kapatıyor.
Türkiye’de 2014’de kadar birçok tarih dizisi yapılmıştı. Ancak yapılan prodüksiyonlar izleyiciyi dönemin atmosferine sokamadı. Muhteşem Yüzyıl felaketinden ve rezaletinden sonra izleyenlere, tarihi gerçeklikleri ve dönemin yaşantısını anlatmayı başaran Diriliş Ertuğrul dizisi oldu. Türkiye’de her kesimden insana tarihi sevdiren ve ilgisini artıran Diriliş Ertuğrul aynı zamanda tarihi sevenler, tarih öğrencileri, öğretmenleri ve tarihçiler tarafından da yakinen takip ediliyor. Her ne kadar şimdiye dek çekilmiş en iyi tarihi dizi olsa da dizi, kaliteli yapımına ve bütçesine rağmen bazı sezonlarda yer yer kurgu tarafı ağır basmış, tarihin kaynaklarından yeteri kadar istifade etmemiş ve zaman-mekan bütünlüğünü sağlayamamıştır.
Tüm bunlara rağmen “Diriliş Ertuğrul” her zaman gönlümüzdeki kıymet ve ehemmiyetini koruyacaktır. Bizden sonraki nesillere kendi özbenliğimizden izlettirebileceğimiz bir dizinin olması çok iyi oldu. Keşke Diriliş Ertuğrul’un çocuklar için çizgi filmi de çekilebilse burdan yetkililere duyrulur 🙂 Dizi, hassasiyetlerimizi dikkate alarak gerçek tarihimizi yaşandığı döneme yakın anlattığı için türk dizi tarihinde ilkleri başarmıştır. Tarihi hadiselere daha çok ehemmiyet gösteren manevî ve dinî hassasiyetleri daha fazla ön plana alan bir dizi çekilenceye dek bizim için pozisyonu değişmeyecektir.
Diriliş Ertuğrul neden bu kadar çok izleniyor?
Bu diziyi bugünki reytinglerine ulaştıran izleyicisinin gönlünde taht kurmasına vesile olan şey; eski Türk-İslâm aile ve toplum yaşantısındaki dini/ahlakî hassasiyetlerin örf-âdet ve geleneklerimizin, tarihi dönemin yaşantısının gerçeğe yakın yansıtılmasıdır. Orta Asya bozkırlarından getirdiğimiz yiğitlik, adalet, cihan hakimiyeti gibi örf-adet ve geleneklerimizin, törelerimizin samimi niyetle yaşanılan gerçek İslâmi yaşantıyı olduğu gibi bizlere aktardığı için halk diziyi bağrına bastı.
Diriliş Ertuğrul’u niçin sevdik?
Bu necip millet; Tarihinde, milli hafızasında olduğu için adaletli bir yönetici olan Ertuğrul’u ‘Bey’ olarak kabul etti. Anaların kutsallığını, şehâdetin mertebesini anlattığı için Hayme Ana, şehitler yürekleri dağladı. Yiğitlik gösterdiği, mazlumun yanında zalimin karşısında olduğu için alpleri kardeşi gibi sevdi. Ezan sesini duyduğunda aklına yaratıcısına karşı vazifesini yerine getirmenin huzuru geldiği için televizyonun sesini açtı. Peygamber efendimizin ismini duyduğunda oyuncularla birlikte o da içinden salavat getirdi. İçinde hoyrat taylar dört nala koştuğu için atları görünce heyecanlandı. Bozkırın esintisini unutamadığı için obayı ve çadırları görünce içinin yağları eridi. Erlerin deli-divane olduğu yüreğine sığmayan yârini haya edip öpmediği için aşk dizilerine tercih etti. Tek sayfa kitap okumamış dimağlara yüzlerce sayfalık kayı tarihini okuttu.
Kısacası bizlere 1500 yıldır var olan değerlerimizi, bu toprakların hikayelerini gerçekleri çarpıtmadan olduğu gibi anlattı. Uzun lafın kısası dostlar, uzunca bir zamandır özlediğimiz, nerde o eski insanlar/günler/bayramlar dediğimiz değerleri hatırlattığı için tekrar yapımcısı Mehmet Bozdağ‘dan çaycısına kadar emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ne denli zor bir yükü omuzladığınızı işin mutfağında ne kadar büyük bir emek ve gayretin olduğunu biliyor takdir ediyoruz.
Diriliş Ertuğrul 3.sezonun değerlendirmesi
3.Sezonun ilk bölümlerinde, geçen sezonlara nazaran azalan islâmi hayata dair detaylar son bölümlerde Yâsini- Şerif, namaz sahneleriyle azda olsa görünmeye başladı. Bu izleyicisini dinleyen ve isteklerini/görüşlerini dikkate alan bir yapımcının olduğunu da gösteriyor. Karacahisar’ın fethi Osman Bey’in büyümesiyle birlikte, Belekoma[bilecik] Söğüt ve Domaniç’e kadar tarih dışı kurgunun hakim olduğu senaryo yer yer kabul edilebilir. İlerleyen dönemde daha tarihi, siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel hadiselerin cereyan edeceği bölümler göreceğiz elbette. Mehmet Bey bir röportajda dizinin 3 sezonluk planlandığını 4. ve 5.sezonun çekilebileceğini söylemişti. Osman Beyle birlikte senaryo daha da güçlenecektir. Hayme Ana’nın dediği gibi gayri kızmak bize gönül almak onadır. Sefa bize cefâ onadır Yeni bölümler, diziler, filmler çekmek ona ardından izlemek bizedir 🙂 sağlıcakla kalın vesselam.
2 Comments
beğenerek izlediğim ve ırkı ne olursa olsun herkezin izleyeceği bir dizidir.
beğenerek izlediğim ve ırkı ne olursa olsun herkezin izleyeceği bir dizidir.