Gelecekten haber veren dergi; The Economist!
Şüphesiz ki Dünya üzerinde haber, eğlence, ekonomi, siyaset, sanat, bilim gibi pek çok alanda yayın yapan dergi vardır. Okunma oranları ve satış rakamları ne olursa olsun çeşitli alanlarda haber yapmak ve yazmak suretiyle haftalık, aylık veya yıllık olarak yayınlanmaktadır. Ancak bunlardan bir tanesi vardır ki, her yeni yıl için hazırladığı dergi kapağıyla dikkatleri üzerine çekmekte ve medyada pek çok program için konu olmaktadır: The Economist.
Peki nedir bu derginin içeriğinden çok kapağıyla ilgilenmemize neden olan şey?
Öncelikle dergi hakkındaki bilgilere bir göz atalım;
Londra’da kurulduğu söylenen derginin, (1843 yılında kurulmuş olup, dönem dönem el değiştirmiş veya hisse paylarını satmış olsa da), Dünyanın zengin aile listesinde olan Rothschild ailesine ait olduğu bilinmektedir. The Economist, haftalık haber, uluslararası ilişkiler ve ekonomi hakkında yazılar yayınlayan dergi.Kayda değer bir okur kitlesine sahip olduğu bilinenler arasında.
İlk kez 1987 yılında,sembolizm ile yeni yıla ithafen kapak hazırlanıyor. Sonra 1988 yılı ve bu durum böyle günümüze kadar devam ediyor. Önceleri derginin mesaj vermeye çalıştığı farkedildi mi, ya da kimler tarafından farkedildi? Eğer farkedildi ise biryerlerde yorumlanmaya analiz edilmeye çalışıldı mı bilinmez ama şimdilerde bir sonraki yıl için hazırlayacağı kapak görseli merakla bekleniyor. Hatta öyle ki, artık aylık haftalık sayıları bile takip altında.
Öyleyse gelelim daha çok başında olduğumuz 2019 yılı için hazırlanan kapak görsellerine.
Derginin yayınladığı ilk kapak…
Tamamı siyah arka plan üzerine beyaz renk ile 2019 yazılması, ekonomistler, sosyologlar, gazeteciler, yazarlar tarafından yorumlandı, tartışıldı. İleri sürülen görüşler arasında iyi senaryolar da vardı, kötü senaryolarda..
İyi senaryo yorumlarına göre; insanlık için pek çok konunun karanlığa, görünmezliğe doğru gideceğine işaret etmesi. Ne varki, her karanlığın sonu bir aydınlığa, ferahlığa kavuşacaktır. Bu nedenle siyah üzerine beyaz yazıyla 2019 yazılmıştır. Siyah ve beyaz… Karanlık ve aydınlık…
Kötü senaryo yorumlarına göre ise üzerinde yaşadığımız gezegen ve biz insanlar için, artık hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağına, küresel savaşların, teknolojinin, ekonomik bunalımların artacağına ve bundan sonrasında kaos ortamının devam edeceğine, giderek çıkmaza, karanlığa sürüklenişe işaret eder.
Derginin yayınladığı diğer kapak;
Dergi kapağının sağ üst köşesinde, İtalyan ressam Da Vinci’nin ölümünün 500. yılına vurgu yapılıyor. Bu kapak görselinde ilk göze çarpan ise, Da Vinci’nin Vitruvius adamı üzerine konumlandırılan görseller. Ayrıca Da Vinci’nin yaptığı gibi yazıların ters yazılması.
Vitruvius görseli Da Vinci öldükten sonra bulunan çalışma defterine karaladığı notlar arasında bir çizim. Kişisel yazılarını ters yazmayı tercih etmiş ve aynalama yöntemiyle okunuyor.
Vitruvius adamının elleri..Bir elinde uyuşturucunun ham maddesi bitki, diğer elinde cep telefonu.Günümüzde cep telefonuna olan bağımlılığı düşünecek olursak, yeni dünya düzeninin uyuşturucusu cep telefonu olarak görülüyor olabilir. Ayrıca telefon üzerinde bankacılık işlemlerinde kullanılan bir QR kodu var.Pek çoğumuz artık bankalarımızı cebimizde taşımıyor muyuz? Arka tarafta bir leylek, gagasında ise bir çuval taşıyor, dikkatli bakıldığında çuvalın üzerinde bir barkod görülüyor. Hepimiz bir zamanlar bizi leyleklerin getirdiği masalını dinlemişizdir. Genelde bebek haberidir. Belki de nüfus hızla artarken bu leylek, barkodlu çuvalı ile üretim bebeklerde artış olacağını söylüyor. Son yıllarda tüp bebek, çip bebek terimleri hayatımıza iyice yerleşti. Leyleğin hemen solunda Afrika’lı bir adam oturuyor, kıtlıkların ve açlıkların artacağına ya da buna sebep olan savaşların artacağına vurgu yapılıyor olabilir.
“The Economist” yakın gelecekle ilgili tahmin ve öngörüleri
Dünyanın hemen ortasına oturmuş bir panda. Büyüyen Çin ekonomisi olduğu düşünülüyor.Sol tarafta büyük bir fil, dişi olarak gösterilen ok ise artış yönünde. Bu yıl Hindistan ile ilgili haberler duyabileceğimiz söyleniyor olabilir . Dünya liderleri Donald Trump ve Putin. Amerika ve Rusya’nın karşı karşıya geleceği durumlara dikkat çekiyor olabilir. Ayın konumu, hemen altında patlamış bir yanardağ..Doğa olaylarının yaşanacağı bir yılda olabiliriz ki ilgilenenelerin bildiği üzere Astroloji de bu yıl aynı noktaya dikkat çekiyor.
Son dönemlerde çocuklara yardımlarıyla konuşulan Anjelina Jolie, seçim sandıkları, pinokyo burunlu erkek yüzü ve daha fazlası..
Görselde yorumlanmaya açık pek çok sembol var. Nihayetinde, akılda bazı sorular kalıyor; Dergiyi hazırlayanlar gerçekten gelecekle ilgili mesaj mı veriyor? Ya da aslında olup bitenleri mi bize anlatmaya çalışıyor? Bilinen tek bir şey varki, 2020 için hazırlayacakları kapak görselinin şimdiden merakla bekleneceği.Merak edenler için derginin çok konuşulan kapak sayıları, 1988, 2016 ve 2017 ile 2018 yılları..
Kaynaklar;
- https://www.google.com/search?q=the+economist+kapaklar%C4%B1&oq=the+economist+kapak&aqs=chrome.1.69i57j0l5.8053j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
- https://www.google.com/search?biw=1366&bih=608&tbm=isch&sa=1&ei=foJcXPzJHMSy0gWf0pboDw&q=the+economist+2019+kapak+resmi&oq=the+economist+2019+&gs_l=img.1.4.0l2j0i67j0l7.41825.41825..47018…0.0..0.109.109.0j1……0….1..gws-wiz-img.AERYvN77ZcA
- https://coin-turk.com/the-economist-dergisinin-30-yil-onceki-ongorusu-bitcoin-ile-gercek-mi-oluyor
- https://www.kabalci.com.tr/efsane-destan/yazilar/leonardo-da-vinci/yapi-kredi-yayinlari
8 Comments
Cok guzel bir yazi emeğinize sağlık
Cok guzel bir yazi emeğinize sağlık
faydalı bir makale elinize sağlık
faydalı bir makale elinize sağlık
İlginizden dolayı teşekkür ediyorum.
İlginizden dolayı teşekkür ediyorum.
Doyurucu bir yazı olmuş emeğinize sağlık…
Doyurucu bir yazı olmuş emeğinize sağlık…