TYT ve YKS nedir?
Yeni sınav sistemiyle ilgili bilgiler
2017-2018 Sınav Sistemi Değişiklikleri
Her yıl milyonlarca öğrenci lise ve üniversite giriş sınavlarına giriyor. Onlarla birlikte milyonlarca aile, binlerce öğretmen, milyarlarca tl kırtasiye sektörü etkileniyor. Hal böyle olunca yeni sınav sistemine dair doğru bilgilendirme büyük önem arz ediyor. 2017-2018 yılında üniversite sınavlarına giriş sistemi değişti. Yeni sınavın adı YKS(Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) oldu. Öğrencilere sınavın ilk bölümünde TYT(Temel Yetenek Testi) uygulanacak.
Türkiye genelinde farklı türlerde olmak üzere de 11 bin 57 lise bulunuyor. Bu liselerde toplamda 5 milyon 513 bin 731 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencileri yakından ilgilendiren bir sınav YKS.
![yks-sinavi-bilgiler - Rehber Blog - Rehbertr.com yks-sinavi-bilgiler](https://rehbertr.com/wp-content/uploads/2017/12/yks-sinavi-bilgiler-e1513846817385.jpg)
TYT Sınavı Nedir?
Temel Yeterlilik Testi sınavının baş harflerinden oluşan kısaltması TYT’dir. TYT ve YKS sınavlarıyla üniversiteye giriş sisteminde neler değişti? Yeni TYT ve YKS sınav sisteminde neler var hep birlikte inceleyelim.
YKS Sınavı Nedir?
Yüksek Öğretim Kurumları sınavının baş harflerinden oluşan kısaltmaya YKS denir.
ÖSS, ÖYS, YGS, LYS derken hayatımızı etkileyen bu üç harflilere TYT ve YKS sınavları eklendi.
Nedir bu TYT ve YKS?
Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı(YKS)
Evet, isimler değişti, değişti ama bu değişiklik yalnızca isimin değişmesiyle sınırlı kaldı mı. Yoksa isimle birlikte daha birçok şey de değişti mi?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Sistemin yalnızca adı değişmedi. Soru sayıları, puan türleri, sınav süresi ve sınav zamanı hepsi değişti. Buyrun teker teker tüm bu değişiklikleri ele alalım.
TYT ve YKS de kaç soru sorulacak?
Soru sayıları
Soru sayılarında ciddi bir şekilde değişikliğe gidildi. Bir çok dersin soru sayısı azaltıldı. Bakalım bu yeni sistemde hangi derslerden kaç soru varmış.
TYT (Temel Yeterlilik Testi)
Türkçe: 40
Matematik: 40
Sosyal bilgiler:
Coğrafya: 5
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 5
Felsefe:5
Tarih: 5
Fen Bilimleri:
Fizik: 7
Kimya: 7
Biyoloji: 6
Toplam soru sayısı: 120
TYT ve YKS Sınav Süresi Ne Kadar Olacak?
Sınav Süresi: 135 dk
YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı)
Türk dili ve edebiyatı-Sosyal bilgiler1: 40
Sosyal bilgiler 2: 40
Matematik: 40
Fen Bilimleri: 40
Sınav Süresi: 180 dk
TYT ve YKS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
Önceki sistemde ilk oturumla diğer oturumlar arasında 2 ay gibi bir süre vardı. Ancak bu sistemde sınavlar arasında yalnızca bir gün var ve Haziranın 23 ve 24. Günlerinde yapılacak. Sınavla ilgili örnek soru kitapçığına ÖSYM’nin bu adresinden ulaşabilirsiniz.
Puan Türleri:
Sözel Puan türü için: Türk dili ve edebiyatı-Sosyal bilgiler1- sosyal bilgiler 2
Sayısal puan türü için: Matematik ve Fen Bilimleri
Eşit Ağırlık Puan Türü için: Türk dili ve edebiyatı-Sosyal bilgiler1- Matematik
Sözel-Eşit Ağırlık Puan Türü İçin: Türk dili ve edebiyatı-Sosyal bilgiler1- sosyal bilgiler 2- Matematik
Sayısal- Eşit Ağırlık Puan Türü için: Türk dili ve edebiyatı-Sosyal bilgiler1- Matematik-Fen Bilimleri
Sözel- Sayısal- Eşit Ağırlık Puan Türü için: Türk dili ve edebiyatı-Sosyal bilgiler1- sosyal bilgiler 2- Matematik- Fen Bilimleri
Puanlama Nasıl Olacak: Puanlama yapılırken ilk oturum olan TYT’nin % 40’ı YKS’nin ise % 60’ı alınacak.
TYT ve YKS sınav soruları nasıl olacak?
Görüldüğü gibi soru sayılarında ciddi bir değişiklik var. Peki konularda değişiklik var mı? Aslında bizim merak etmemiz gereken şey tam da bu. Soru sayıları, sistemin adı ya da sınavın ne zaman yapılacağı çok da önemli değil. Bunlar yalnızca sınava girecek olan öğrencilerin kafasını boşu boşuna karıştıran şeyler. Asıl önemli olan şey içerik.
Sınavda değişmeyen ya da en az değişen belki de tek şey içerik. Çünkü konularda değişimden ziyade bir daralma söz konusu. Bu nedenle de kafa karıştırıp çalışmayı bırakmak ya da pes etmek çok yersiz.
Çünkü bu sınav daha ilk zorlukta pes etmeyip her ne olursa olsun bütün engelleri aşıp sınavı kazanmaya odaklananların sınavı. Kazanmak için de soru sayısına sınav süresine değil konulara kafa patlatmak gerekiyor.
Ayrıca YKS sınavı ve TYT ile ilgili sık sorulan sorulara ve ÖSYM’nin detaylı açıklamalarına bu adresten ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz aşağıdan zaman içinde değişen sınav sistemi tarihine göz atabilirsiniz.
[su_accordion]
[su_spoiler title=”Üniversite Sınavları Tarihi” style=”fancy”]
Sınavların tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Cumhuriyet döneminden, 1960’lı yıllara gelinceye kadar lise mezunlarının sayısı az olduğundan pek çok fakülte, kendisine başvuran mezunları sınavsız kabul etmiştir. Zaman içinde kontenjanlarını aşan bir taleple karşılaşan fakülteler seçme işini, başlangıçta: (a) Başvuru sırasını dikkate alma ve ihtiyaç kadar adayı kabul ettikten sonra kayıtları durdurma, (b) Fakültede verilen eğitimin niteliğini dikkate alarak liselerin fen ya da edebiyat kolu mezunlarını kabul etme, (c) Lise bitirme derecesine göre sıralanan başvurulara göre öğrenci alma yollarından birini izleyerek yapmıştır.
Lise mezunlarının artması ve lise dengi okul mezunlarına da yüksek öğretime başvurma hakkı verilmesiyle, yukarıda özetlenen öğrenci seçme yöntemleri ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiş; fakülteler kendi amaçlarına uygun giriş sınavları düzenlemeye başlamıştır. Bu son durumda öğrenciler, sınavlara katılabilmek için ülke içerisinde farklı şehirlere gitmek, aynı gün ve saatlere rastlayabilen sınavlardan birine katılıp diğerine katılamama durumlarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum, adaylar ve veliler açısından önemli sorunlara yol açmıştır.
1974 yılından itibaren adaylardan yüksek öğretim programlarına ilişkin tercihleri toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine göre yüksek öğretim programlarına merkezî olarak yerleştirilmiştir.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981 yılından itibaren iki basamaklı bir sınav hâline getirilmiştir. İki basamaklı sınav sisteminde ilk basamağı oluşturan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Nisan, ikinci basamağı oluşturan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise Haziran ayı içinde uygulanmıştır.
1981 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu ve 45 inci maddelerinde yapılan düzenleme ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nâmı diğer (ÖSYM) adı altında Yükseköğretim Kurulunun bağlı bir kuruluşu hâline getirilmiştir.
1982 yılından itibaren de ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları alınmaya başlanmış ve bu notlar 2547 sayılı Kanunun 45 inci maddesi kapsamında Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına eklenmiştir. Böylece milyonlarca öğrencinin ve velinin hayatına üç harfli sınavlar girmiş oldu. Üç harfin sırasıyla birlikte yöntemi de değişiyor sürekli.
[/su_spoiler]
[/su_accordion]
İnşallah sınavda başarılı olursunuz. Allah emeklerinizi zayi etmesin. Başarılar. Eğitim sistemiyle ilgili söylemek istediklerinizi yorumda belirtirseniz hem öğreniriz hemde yazıyı güncelleriz.