Zimem defteri nedir?
Osmanlı’dan kalan güzel bir miras
Zimem lügatte borç anlamına gelir. Zimmet kelimesinin çoğuludur. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu deftere verilen addır.
Osmanlı döneminde zenginler, hali vakti yerinde olanlar bakkal, manav, kasap gibi esnaf dükkanlarına girerek veresiye defterinde borcunu ödeyemeyenlerin veya geciktirenlerin borçlarını öderdi. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa borçların tamamını veya borç defterinin sayfalarını rastgele açıp bazılarının borçlarını öderlerdi.
Ödedikten sonra “Allah Kabul Etsin” der dükkandan çıkarlardı. Ne esnaf tanırdı borcu ödeyeni ne de borçlu. Borçları ödeyende kimin borçlarını ödediğini bilmezdi. Zamanla bu davranışın ismi “Zimem Defteri” diye kaldı.
Bu misâller, muvaffakiyetin, başarının sırrının ihlâsta olduğunun en güzel delilleri. Sırf Allâh rızası için yapılan, içine zerre kadar riya girmeyen hareketler ve davranışlarla dolu böyle bir cemiyette ve toplumda elbette ki kolay kolay ne hırsızlık olur, ne de suç işlenir.
Zimem Defterleri, sadaka taşları, askıda ekmekler, kışın yırtıcı hayvanların köylere saldırmaması için hayvan etleri ve buna benzer sosyal davranışlar Osmanlı Devleti’nin ne kadar büyük bir medeniyet oluşturduğunun göstergesidir.
2 Comments
Zimem defterinin bir adı da borç defteri değil mi?
Zimem defterinin bir adı da borç defteri değil mi?