Tarih Nedir?
Tarih nedir? sorusuna yanıt arama ilk tarihçiden günümüze devam etmektedir. Bu başlık ile [Tarih nedir?] bir çok dilde kitaplar yazılmıştır. Şimdi tarihçilerin kelimeleriyle bu soruya cevap arayalım.
Tarihçiler cevaplıyor, tarih nedir? kısaca açıklıyoruz!
Bury: “Eski ve Ortaçağın kayıtları boşluklarla delik deşiktir. Tarih pek çok parçası kayıp bir iç içe geçmiş bulmacadır.”
Edward Hallet Carr: “Tarih, az sayıdaki olguların hepsidir.”
Tarih nedir? sorusunun cevabının tarihçiler arasında zaman içinde tanımının değişmesi ya da birbiriyle çatışması, tarihçilerin yazılarının arasında geçen zaman boyunca topluma bakış açılarının değişmesinden kaynaklanmaktadır. Acton Victoria çağının sonlarındaki temiz yüzlü kendine güvenin, pozitif inancın görüşünü, Sir Clark beat kuşağının şaşkın, aklı başından gitmiş şüpheceliğini yansıtır. Dolayısıyla Tarih nedir? sorusunu cevaplamayı denediğimizde, cevabımız bilerek ya da bilmeyerek zaman içindeki kendi tutumumuzu yansıtır.
C.P. Scott: “Olgular ancak tarihçi onlara başvurunca konuşurlar.”
“Olgular ve belgeler tek başlarına tarihi oluşturmazlar, içlerinde sıkıcı tarih nedir? sorusunun cevabı yoktur. Edward Hallet Carr
Collingwood: “Tarih, tarihçilerin yaşantısıdır. Tarihçiden başkası onu yapamaz: Tarihi yapmanın tek yolu onu yazmaktır.” der.
Collingwood:” Olguları incelemeden tarihçiyi inceleyin. Bir tarihi eseri okurken daima fısıltılara kulak verin.
Edward H. Carr: “Tarihçi, hakkında yazdığı kimselerin zihinleriyle şöyle ya da böyle bir ilişki oluşturmadıkça tarih yazılamaz.”
Nietzsche: “Geriye bakmak ve muhasebe yapmak, geçmişin anılarında, tarihi kültürde avuntu aramak, yaşlı insanın işidir ve yaşlılık çağına özgüdür.
Edward H. Carr: “Tarihçi olgularının ne aciz bir kölesine de zalim bir efendisidir. ”
Edward Hallet Carr: “Tarih, Zamanı geçmiş ile gelecek olanları bölmeden sadece tek bir film şeridi gibi kesintiye uğratmaksızın bütün bir zaman akışı içinde yapılan sentezdir.”
Tarih’ten önce tarihçiyi inceleyiniz. Tarihçiden önce yaşadığı toplumu ve çevresini inceleyiniz. Çünkü tarihçi toplumun ürünüdür. Edward Hallet Carr
D. Knowles: “Tarihçi yargıç değildir, hele adam asmaya meraklı bir yargıç hiç değildir.”
Tarih nedenlerledir, tarihin incelenmesi nedenlerin incelenmesidir.
Acton: “Tarih, tarihin, tarihçinin de içinde bulunduğu hiç durmadan haraket eden bir süreçtir.”
J. Burckhardt: “Tarih, insanın aklını kullanarak, çevresini anlamak ve onu etkilemek için yaptığı uzun mücadeledir.”
Tarih nedir sorusunun cevabı
Sizlere daha önce tarih biliminin yöntemleri ile “tarih nedir” açıklamaya çalışmıştık. Şimdi de tarihçilerin sözlerinden tarihin ne olduğuna cevap aradık. Sizin de tarih nedir? sorusuna cevabınız varsa yorum kısmında belirtirseniz ekleme yapar yazımızı güncelleriz.
4 Comments
Tarih aslında insanların geçmişidir. Tarihi olmayan bir devlet yoktur.
Ali İhsan Dedi vallahi billahi haklısın
Tarih aslında insanların geçmişidir. Tarihi olmayan bir devlet yoktur.
Ali İhsan Dedi vallahi billahi haklısın